A csecsemők, kisgyermekek bőrének hatékony, de kíméletes ápolása sok szülő számára fejtörést okoz, főleg  a hidegebb idő beköszöntével. A gyerekek bőrének legfelső rétege, a hámréteg sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké, tehát sokkal hamarabb jelennek meg rajta külső környezeti hatások okozta tünetek, mint a bőrszárazság vagy a bőrirritáció.

Bőrünk védelmezője az ún. hidrofil réteg, melynek alkotóeleme a faggyú, amely csecsemő illetve kisgyermekkorban még nem termelődik olyan mennyiségben, mint a felnőtteknél, tehát esetükben a bőr megfelelő ápolása különösen fontos szerepet játszik a mindennapok során.

A bőr szárazságának jelei

– durva, érdes tapintás

– piros bőrfelület

– apró kiütések megjelenése az érintett bőrfelületen

– súlyosabb esetben lemezes, korpázó hámlás

Befolyásoló tényezők

– nem megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása

– száraz, meleg levegő

– nagyon hideg levegő

– durva anyagú textíliák használata a mindennapok során

Mire érdemes figyelni?

A gyermekek, legfőképpen a csecsemők és kisgyermekek bőrét a szárazságtól a következők figyelembevételével lehet megelőzni.

Pelenkakiütések. Cseráljünk minél gyakrabban pelenkát, elkerülve az ún. pelenkakiütések kialakulását. A “pelenkakiütések” a pelenkával érintkező bőrfelületen megjelenő apró, pici kiütéseket nevezzük, mely gyakori jelenség a gyerekek körében. Ha kiütéseket észlelünk a gyermekünk bőrén, mindenképpen kezdjük el kezelni az érintett bőrfelületet, mert súlyosabb esetben ekcéma kialakulásához vezethet.

Természetes kozmetikumok, bőrápolószerek használata. Kizárólag természetes kozmetikumokkal, bőrápoló szerekkel ápoljuk a babák bőrét. Kerüljük az illatosított, színezett, tartósítószert nem tartalmazó kozmetikai szerek használatát.

Vízhőmérséklet. Fürdés során ügyeljünk rá, hogy a víz hőmérséklete ne legyen  melegebb 37 foknál.

Törülköző használata. Törülközéshez használjunk minél puhább törülközőt, dörzsölés helyett nyomkodó mozdulatokkal töröljük szárazra a baba bőrét.

Babahaj ápolása. A babák hajának ápolása során is törekedjünk olyan sampon használatára, amely kíméletesen, de hatékonyan tisztítja a csecsemők illetve a kisgyermekek bőrét.

Szappanhasználat. Semmiképpen ne használjunk szappant a fürdetéshez, mivel a nagyon kiszárítja a babák bőrét!