A pattanás megjelenése a bőrön az egyik legkellemetlenebb tünet, ami a pubertáskorban jelentkezik a legtöbb embernél, hatékony kezelése türelmet és következetességet igényel! A pattanás, más néven akné, egy gyakori bőrbetegség mely gyakran kamaszkorban jelentkezik és a tinédzserek 85%-át érinti valamikor a serdülőkor idején. Bár ez a felnőtté válás normális velejárója, a kamaszok egy részét rendkívül frusztrálja. Szerencsére az okok megértése és a hatékony kozmetikai kezelési lehetőségek enyhíthetik a pattanások okozta frusztrációt és fokozhatják az önbizalmat ebben az átmeneti időszakban.

 

A pattanás kialakulásának okai

Számos tényező járul hozzá a serdülőkori pattanás kialakulásához, beleértve a hormonális változásokat, a genetikát, az életmódbeli szokásokat és a környezeti tényezőket. A pubertás alatt a hormonális ingadozások serkentik a faggyúmirigyek működését, tehát a bőr zsírosabbá válik a túlzott faggyútermelés miatt, ami eltömítheti a pórusokat, ha az elhalt hámsejtekkel keveredik. Ez ideális környezetet teremt a pattanást okozó baktériumok szaporodásához, ami gyulladásokhoz és pattanások kialakulásához vezet.

 

Hatékony pattanáskezelő stratégiák

A pattanás kezelése sokoldalú, de mindig az egyéni igényekhez kell igazodni!

Kozmetikai tisztító kezelés.

A szép és egészséges bőr rendszeres ápolást igényel, ezért érdemes a bőrápolási rutin mellett legalább 2 havonta kozmetikai tisztító kezelésre bejelentkezni. A tisztító kezelés előtt összeállítunk egy személyre szabott kezelési tervet, amivel kezeljük a pattanásokat és feltárjuk a kiváltó okait. Időpontfoglalás

Mikrodermabrázió

Eltávolítja az elhalt hámsejteket és helyreállítja a bőrlégzést, javítva a bőr állapotát.

Hámlasztás

Szigorúan ősszel vagy télen végezhető kozmetikai kezelés, mely megújítja a bőrfelszínt és csökkenti a gyulladásokat.

Helyi kezelés

1-2 darab pattanás kezelésére alkalmazhatunk különféle hatóanyagot tartalmazó szereket, melyek általában a pattanást okozó baktériumokat elpusztítják és csökkentik a gyulladást  (pl.benzoil-peroxid) vagy A-vitaminból származó retinoidokat, melyek elősegítik a sejtcserét és megakadályozzák a pórusok eltömődését.

Orális gyógyszerek

Mérsékelt vagy súlyos pattanások kezelésére a kozmetikai kezelésen túl érdemes szedni orvos által javasolt antibiotikumot. Ez elősegíti a gyulladás csökkentését és a bőrön lévő pattanások kialakulását okozó baktériumok elpusztítását. A hormonális fogamzásgátló tabletták is segíthetnek a pattanások kezelésében, mivel szabályozzák a hormonszintet. A nagyon súlyos esetekre fenntartott izotretinoin (Accutane) egy erős gyógyszer, ami csökkenti a faggyútermelést és csökkenti a pattanásokat okozó baktériumok számát.

Életmódbeli változások

A megfelelő bőrápolási rutin része legyen a napi kétszeri gyengéd tisztítás. Kerüld a durva dörzsölést, így megelőzheted a bőrirritációt és csökkentheted a pattanások számát. Az egészséges táplálkozás rendkívül fontos az egészséges bőr fenntartásához ezért fogyassz minél több gyümölcsöt, zöldséget és a teljes kiőrlésű gabonát! A stressz elősegíti  a pattanások kialakulását, ezért a relaxációs technikák pl. a jóga vagy a meditáció gyakorlása is segíthet csökkenteni számukat.

Ne feledd a pattanás kezelése türelmet és következetességet igényel! A kamaszkorban megjelenő pattanások igen zavaróak és fájdalmasak lehetnek, de a megfelelő kezeléssel könnyen kezelhetőek. A személyes konzultáció is nagyon fontos, így kozmetikus segítségével megtudhatod, hogy elegendő-e kozmetikai kezelés által kezelni a pattanásokat vagy szükséges lesz-e orvosi kezelés is!

Jelentkezz be bőrápolási tanácsadásra!