A pattanás (akne), egy gyakori bőrbetegség, amely világszerte milliókat érint. Sok ember számára kellemetlen és kifejezetten zavaró bőrtünet, mely sokaknak frusztrációt is okoz. Az akne kialakulása összetett folyamat, amelyet különböző tényezők befolyásolnak. Ezeknek a tényezőknek a megismerésével megérthetjük ezt a bőrbetegséget és így hatékony tudjuk kezelni/kezeltetni.

A pattanás kialakulásának alapjai

A pattanás általában akkor alakul ki, amikor a szőrtüszők eltömődnek faggyúval és elhalt bőrsejtekkel. Ez ideális környezetet teremt a baktériumok szaporodásához, ami gyulladáshoz és pattanások kialakulásához vezet. A folyamatot tovább súlyosbíthatják a hormonális változások, a genetika és az életmódbeli tényezők.

1.Túlzott faggyútermelés

A bőr faggyúmirigyei egy faggyú nevű olajos anyagot termelnek, amely segíti a bőr védelmét. A faggyú termelése azonban a pórusok eltömődéséhez vezethet, ami megalapozza a pattanások kialakulását.

2.Elhalt hámsejtek felhalmozódása

A bőr természetesen eltávolítja az elhalt hámsejteket, de amikor ezek a sejtek felhalmozódnak és a felesleges faggyúval keverednek, eltömhetik a szőrtüszőket és összezárva komedónak vagy „fehér dudornak” nevezett dugót képezhetnek.

3.Baktériumnövekedés

A Propionibacterium acnes (P.acnes) egy olyan típusú baktérium, amely általában a bőrön található, gyorsan elszaporodhat az eltömődött pórusokban, gyulladásos reakciót váltva ki a szervezet immunrendszeréből.

4.Gyulladás

Miközben a szervezet megpróbálja leküzdeni a bakteriális fertőzést, gyulladás lép fel, ami bőrpírhoz, duzzanathoz, valamint papulák, pustulák, csomók vagy ciszták kialakulásához vezet – ezek a különböző típusú aknés elváltozások.

Az akne kialakulását befolyásoló tényezők

Míg a pattanás kialakulásának alapvető mechanizmusai ismertek, számos tényező hozzájárulhat kialakulásához.

1.Hormonális változások

A hormonszintek ingadozása, különösen a kamaszkorban (pubertás),a menstruáció, a terhesség és a menopauza idején, serkentheti  a faggyúmirigyeket, hogy több zsírt (faggyút) termeljenek, növelve a pattanások kialakulásának valószínűségét.

2.Genetika

A genetikai adottságok jelentős szerepet játszanak abban, hogy az adott egyén mennyire hajlamos a „pattanásosodásra”. Ha az egyik vagy mindkét szülőre ez jellemző, akkor az utódaik is nagy valószínűséggel tapasztalni fogják a pattanások zavaró jelenlétét.

3.Diéta és életmód

Bizonyos táplálkozási tényezők, mint például a magas glikémiás indexű élelmiszerek (pl. szőlőcukor, méz, kukoricapehely, édesség, krumpli, fehér kenyér stb.) és tejtermékek összefüggésbe hozhatók a pattanások kialakulásával. Ezenkívül a stressz, az alváshiány és a környezeti tényezők súlyosbíthatják a meglévő pattanásokat vagy új pattanások kialakulásához vezethetnek.

4.Bőrápoló termékek és kozmetikumok

A komedogén vagy pórusokat eltömítő bőrápoló termékek és kozmetikumok használata tovább ronthatja a meglévő pattanásokat azáltal, hogy elzárja a pórusokat és súlyosbítja a gyulladást.

A pattanás kezelési lehetőségei

A pattanások kezelése nehézkes lehet, de számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre a tünetek kezelésére illetve a jövőbeni pattanások megelőzésében.

-Arctisztító kozmetikai kezelés: kozmetikus által a bőr letisztítása, radírozása, felpuhítása után a pattanások (aknék) eltávolítása manuális vagy gépi kezeléssel. Ár-érték arányban a legjobb választás!

Foglalj időpontot most arctisztító kezelésre! Kapcsolat

-Közepesen súlyos vagy súlyos akné esetén érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, ha megbizonyosodtál róla, hogy a kozmetikus nem tudja kezelni a bőrproblémát. A bőrgyógyász szájon át szedhető gyógyszereket írhat fel a kiváltó okok kezelésére és a hegesedés megelőzésére mint például antibiotikumot, fogamzásgátlót vagy izoretinoint (Accutane).

-Életmódbeli változások, mint a pattanásos bőrre szabott bőrápolási rutin alkalmazása, az egészséges táplálkozás, a stressz kezelése és a pórusokat eltömítő termékek elkerülése is segíthet megelőzni és kezelni a pattanásokat.

-A súlyos aknés bőr kezelésére megoldást nyújthat még a kémiai hámlasztás, a mikrodermabrázió és a lézerterápia.

 

A pattanás kialakulása egy sokrétű folyamat, melyet különböző tényezők befolyásolnak, beleértve a túlzott faggyútermelést, az elhalt hámsejtek felhalmozódását, a baktériumok számának növekedését, a hormonális változásokat, a genetikát és az életmódbeli szokásokat. A pattanások kialakulása mögött meghúzódó okok megértésével hatékonyan lehet kezelni, a célzott bőrápolás, életmódbeli változások és professzionális kezelések kombinációjával tisztább és egészségesebb bőrt érhetnek el azok, akiknek pattanásos a bőrük. Amennyiben súlyos és tartósan jelenlévő pattanásokat tapasztalsz érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.