Legyen szó akár a nyári napsugárzásról, akár a télen ragyogó napsugarakról, minden évszakban élvezhetjük a napfény jótékony hatásait, mely kiváló hatással lehet a bőrre, a szervezetre és az általános kedélyállapotra egyaránt. A napon eltöltött órák számának növelése – természetesen mértékkel, figyelembe véve az egyéni adottságokat – hozzájárul a csontok egészségének fenntartásához, a szív egészséges működésének biztosításához, az immunrendszer megerősítéséhez. Emellett a napfény fontos szerepet játszik a betegségek kialakulásának megelőzésében.

D-vitamin

A legismertebb előnye a napfény hatásának a szervezetben lejátszódó D-vitamin termelés serkentése. A napozás hatására a szervezetben kémiai reakciók sorozata indul be, melyek serkentőleg hatnak a bőr D-vitamin termelésére. A D-vitamint a szervezet hasznosítja a kálcium és a foszfátok csontokba való beépítésekor, ezzel hozzájárul a csontok egészségének védelméhez, megelőzi a csontritkulást. Az immunrendszer, a sejtek működésének illetve az izom- és idegrendszer szabályozásában is szerepet játszik a D-vitamin, mely természetes formában megtalálható  bármilyen halban és  a májban.

Kedélyállapot

“Az élet napos oldala”. Ismerősen hangzik? A szomorúság és a depresszió legjobb ellenszere a szikrázó napsütés.  A meleg és a napfény egyaránt jó hatással van a szervezetre és a bőrre. Az ún. tobozmirigy, mely az agyban található, termeli a depresszió tüneteit előidéző melatonint, melynek – a napon töltött órák számának növelésével –  termelődése lecsökken, ekkor a közérzetünk jelentősen kellemesebbé válik.

Vérnyomás és szívműködés

A napsugárzás szinte “beindítja” a szervezetet, a napfény hatására az erek kitágulnak és fokozódik a vérellátás, tehát az anyagcsere felgyorsul és a szervezet intenzíven méregteleníteni kezd. A sejtek tápanyagellátása is fokozódik, ezáltal a szervezet felfrissül, regenerálódik, a szívműküdés kiegyensúlyozottabbá válik, a bőr egészségesebbé és üdébbé válik.

Pikkelysömör

A napfény kedvező hatással van bizonyos bőrproblémákra is. A pikkelysömör,  egy szaruképzési rendellenesség, melynek esetében a hámsejtek működése eltér a normálistól, ugyanis a hámsejtek normál érési folyamata felgyorsul. Tünetmentessé tehető, de nem gyógyítható bőrprobléma, viszont a napfény sejtosztódást gátló hatásának köszönhetően remekül kezelhető. A pikkelysömörrel küszködők számára a legideálisabb egy tengerparti nyaralás, mivel a sós víz segíti a hámsejtek leválását.

Pattanások

A napfény hatására a zsíros, pattanásos bőr jelentősen javul, a mitesszerek eltűnnek, mivel a nap UVB sugarai enyhe gyulladást keltenek a bőrfelszínen, ezért lehámlik a bőr felső rétege, ezért az izzadás hatására keletkező faggyú gyorsabban kiürül, ezáltal a bőr letisztul, a pattanások és a mitesszerek is teljesen megszűnnek. Természetesen ez a mértéktartó napozás esetében igaz, mivel a túlzásba vitt napozás jelentősen hozzájárul a bőrrák kialakulásához, ezért mindig gondoskodjunk a megfelelő UV védelemről napozás előtt!