Az alapos és rendszeres kézmosás szerepe nagyon fontos a vírusos és bakteriális fertőzések terjedésének megelőzésében. A koronavírus terjedésének idején egyre inkább fókuszba kerül az alapvető higiéniás szabályok betartása, melyekre a WHO, az UNICEF, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és sok más szervezet nap mint ma felhívja a figyelmet!
Nagyon fontos, hogy tisztába legyünk a helyes kézmosás menetével és gyermekeinket is megtanítsuk a kéz tisztán tartásának szabályaira!
Mikor kell kezet mosni?
- étkezés előtt, mielőtt az ételt elfogyasztjuk
- mosdó használata előtt és után
- amennyiben láthatóan piszkos a kéz
- tömegközlekedési eszközök használata után
- nyers hússal való érintkezés után
- gyerekek a kinti tevékenységek után
- légzőszervi fertőzések (pl. nátha, influenza) esetén
- kórházba érkezés előtt és után
- emberekkel teli helyek elhagyása után, hazaérkezéskor
Mit használjunk kézmosáskor?
A leghatékonyabb módja a kézmosásnak ha szappant és vizet használsz, így tudod a legnagyobb mértékben csökkenteni a kórokozók számát a kezeden. Amennyiben nincs se víz, se szappan a közeledben marad a legalább 60%-os alkoholt tartalmazó kézi fertőtlenítő használata. Kevésbé hatékony megoldás, mint a szappannal történő kézmosás de jobb mint a semmi. 20-30 másodperc alatt – ennyi idő elteltével fejti ki hatását az alkoholos fertőtlenítő folyadék – oszlasd el a tenyereden, az ujjaid közt, végig az ujjakon az ujjak végéig.
A helyes kézmosás menete
- a csap megnyitása után langyos vízzel megnedvesítjük a kezünket
- elegendő mennyiségű szappant teszünk a tenyerünkbe
- eloszlatjuk a szappant a tenyéren, majd a tenyér hátsó felén, az ujjak közt és az ujjak végén
- ezután bő vízzel öblítsük le a kezünket
- majd töröljük szárazra a kezünket papírtörlővel és ugyanezzel a papírtörlővel zárjuk el a csapot, így elkerülhetjük, hogy a kezünk újra beszennyeződjön!
Hagyj üzenetet