A bőrápolás területén kevés összetevőben van annyi potenciál, mint a ceramidokban. Döntő szerepet játszanak a bőr védőgátjának, hidratáltsági szintjének és általános egészségi állapotának megőrzésében. A szárazság elleni küzdelemtől az irritáció csillapításáig a ceramidok bőrápolásban betöltött szerepének megértése kulcsfontosságú a ragyogó, rugalmas bőr fenntartásához.

Mik azok a ceramidok?

Lipidmolekulák, melyek természetesen vannak a bőr legkülső rétegében, az úgynevezett stratum corneumban. A bőr összetételének kb. 50%-át teszik ki, létfontosságú szerepet játszanak a bőr integritásának és működésének megőrzésében. A ceramidok olyanok, mint a habarcs a bőr védőrétegének téglafalában, mely összetartja a sejteket és megakadályozza a bőr nedvességvesztését, miközben távol tartja a káros, irritáló és szennyező anyagokat.

A ceramidok szerepe a bőr egészségében

1. A nedvesség egyensúlyának fenntartása. A ceramidok elengedhetetlenek a bőr hidratáltsági szintjének megőrzéséhez, mivel védőgátat képeznek, amely megakadályozza a bőr vízveszteségét. Ez a védő funkció az egyik legfontosabb a bőr teltségének, rugalmasságának és hidratáltságának megtartásához.

2.A gátló funkció fokozása. Jelentős szerepet játszanak a bőr természetes védőrétegének erősítésében, amely védekezésül szolgál pl.a szennyező anyagokkal, a kórokozókkal szemben is. A Barrier-funkció segít megelőzni a bőr nedvességvesztését, az irritációt és a gyulladást, miközben támogatja a bőr általános egészségét.

3.A bőr helyreállításának támogatása. A ceramidok védő funkciójukon kívül hozzájárulnak a bőr öngyógyító és regeneráló képességéhez is. Fontos szerepet töltenek be a sejtmegújulásban és elősegítik a sebgyógyulást.

4.Gyulladásgátlás. A ceramidokról kimutatták, hogy gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, emiatt hatékony alkalmazhatók az érzékeny, irritált bőrbetegségek, mint pl. az ekcéma vagy a rozácea kezelésére.

A ceramidok beillesztése a bőrápolási rutinba

Mivel a ceramidok igen sok pozitív tulajdonsággal bírnak a bőr egészségének szempontjából, érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba. Táplálja, védi és fiatalítja az arcbőrt.

Hogyan csináld?

-Válassz olyan ceramidban gazdag bőrápoló termékeket, például arclemosókat, hidratáló krémeket, szérumokat, melyek segítenek fenntartani vagy pótolni a bőr ceramidszintjét és megerősítik természetes védőrétegét.

-Arclemosás majd tonizálás után vidd fel az arcodra a ceramidban gazdag krémeket, így a ceramidok hatékonyan behatolnak a bőrbe és optimális hidratálást és védelmet tudnak biztosítani.

-Más hidratáló összetevőkkel pl hialuronsavval, glicerinnel, niacinamiddal a ceramidok szinergikusan működnek. Kombináld őket a hidratáló hatás fokozásának érdekében!

-Használd rendszeresen a ceramidokban gazdag kozmetikai készítményeket, így tudod hosszantartóan fenntartani a bőr egészségét illetve a rugalmas és ragyogó arcbőrt!