A pattanásos, zsíros bőrfelület sokaknak okoz esztétikai és lelki problémát a mindennapokban férfiaknak és nőknek egyaránt. Az aknék, azaz a pattanások megjelenése a legtöbb esetben egyfajta jelzésül szolgálnak, hogy a szervezetünkben valami nem megfelelő módon műküödik.

Sokan nem tudják, hogy a pattanások gyakori előfordulása vitaminhiányra is utalhat. Mint tudjuk, a megfelelő mennyiségű vitamin bevitele elengedhetetlen feltétele az egészséges életmódnak illetve a fiatalos és szép bőr megőrzésének. Nézzük, milyen vitaminokkal kezelhetjük  a lehető leghatékonyabban a pattanásos, zsíros bőrt!

Cink

A cink egy különlegesen fontos ásványi anyag, melynek hiánya az emberi szervezetben a pattanások megjelenését idézheti elő. Hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez, védi a sejteket és a szöveteket a káros oxidatív hatásoktól. Bár a drogériákban számtalan cink tartalmú készítmény közül válogathatunk, mleyet kifejezetten pattanásos, zsíros bőr kezelésére ajánlanak, igyekezzünk inkább a szervezet számára szükséges cink mennyiséget táplálék útján bevinni, ugyanis ezek a készítmények nagyon sok adalékanyagot tartalmaznak, melyek a szervezet számára nem igazán hasznosak. A napi szükséges mennyiség: 15-30 mg.

Cinkben gazdag élelmiszerek

– tojás

– marhahús

– borjúmáj

– borsó, lencse

– napraforgómag, tökmag

– edami sajt

– kagyló

C-vitamin

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav az emberi szervezet kiegyensúlyozott működésében játszik meghatározó szerepet. Immunerősítő, sejtregeneráló hatása mellett a pattanásos bőrt is hatékonyan kezelhetjük általa. Bőrre gyakorolt hatásai: frissítő, tonizáló, heg- és sebgyógyulást elősegítő, pórusösszehúzó.

C-vitaminban gazdag élelmiszerek

– citrusfélék (narancs, citrom, mandarin, grapefruit stb.)

– paprika

– burgonya

– kiwi

– eper

– sárgadinnye

– csipkebogyó

– homoktövis

Zsírokkal a pattanások ellen

Számtalan vizsgálat bebizonyította, hogy az esszenciális zsírsavak – a legismertebbek az F-vitamin és az omega-3 vitamincsalád – hiánya gyulladt pattanások megjelenését okozhatja. Az esszenciális zsírsavak a természetes zsírok csoportjába sorolhatóak, melyek a zsíros, pattanásos bőrt kiválóan táplálják anélkül, hogy eltömítenék a pórusokat. Bőrre gyakorolt hatásaik közt találjuk a fertőtlenítő, sejtregeneráló, tápláló hatást.

Esszenciális zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek

– dió

– spenót

– lenmag, lenmagolaj

– hidegvízi halfajták (pisztráng, tonhal, lazac, szardínia stb.)

– szójabab, kukorica