A pattanásos, zsíros bőr sokaknak okoz esztétikai és lelki problémát a mindennapokban férfiaknak és nőknek egyaránt. Az aknék, azaz a pattanások megjelenése a legtöbb esetben egyfajta jelzésül szolgálnak, hogy a szervezetünkben valami nem megfelelő módon működik.
Sokan nem tudják, hogy a pattanások gyakori előfordulása vitaminhiányra is utalhat. Mint tudjuk, a megfelelő mennyiségű vitamin bevitele elengedhetetlen feltétele az egészséges életmódnak illetve a fiatalos és szép bőr megőrzésének. Nézzük, milyen vitaminokkal kezelhetjük a lehető leghatékonyabban a pattanásos, zsíros bőrt!
Cink
A cink egy különlegesen fontos ásványi anyag, melynek hiánya az emberi szervezetben a pattanások megjelenését idézheti elő. Hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez, védi a sejteket és a szöveteket a káros oxidatív hatásoktól. Bár a drogériákban számtalan cink tartalmú készítmény közül válogathatunk, mleyet kifejezetten pattanásos, zsíros bőr kezelésére ajánlanak, igyekezzünk inkább a szervezet számára szükséges cink mennyiséget táplálék útján bevinni, ugyanis ezek a készítmények nagyon sok adalékanyagot tartalmaznak, melyek a szervezet számára nem igazán hasznosak. A napi szükséges mennyiség: 15-30 mg.
Cinkben gazdag élelmiszerek
– tojás
– marhahús
– borjúmáj
– borsó, lencse
– napraforgómag, tökmag
– edami sajt
– kagyló
C-vitamin
A C-vitamin, más néven aszkorbinsav az emberi szervezet kiegyensúlyozott működésében játszik meghatározó szerepet. Immunerősítő, sejtregeneráló hatása mellett a pattanásos bőrt is hatékonyan kezelhetjük általa. Bőrre gyakorolt hatásai: frissítő, tonizáló, heg- és sebgyógyulást elősegítő, pórusösszehúzó.
C-vitaminban gazdag élelmiszerek
– citrusfélék (narancs, citrom, mandarin, grapefruit stb.)
– paprika
– burgonya
– kiwi
– eper
– sárgadinnye
– csipkebogyó
– homoktövis
Zsírokkal a pattanások ellen
Számtalan vizsgálat bebizonyította, hogy az esszenciális zsírsavak – a legismertebbek az F-vitamin és az omega-3 vitamincsalád – hiánya gyulladt pattanások megjelenését okozhatja. Az esszenciális zsírsavak a természetes zsírok csoportjába sorolhatóak, melyek a zsíros, pattanásos bőrt kiválóan táplálják anélkül, hogy eltömítenék a pórusokat. Bőrre gyakorolt hatásaik közt találjuk a fertőtlenítő, sejtregeneráló, tápláló hatást.
Esszenciális zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek
– dió
– spenót
– lenmag, lenmagolaj
– hidegvízi halfajták (pisztráng, tonhal, lazac, szardínia stb.)
– szójabab, kukorica
Hagyj üzenetet