A viszkető bőrtünetek, legyen szó akár pattanásokról, mitesszerekről, pörsenésekről  vagy kiütésekről sokakat időről időre érintő probléma.  A lázzal megjelenő kiütések gyógyszeres kezelést igényelnek, de a legtöbb viszketéssel járó bőrprobléma nem igényel különösebb kezelést, akár magától el is múlik. A bőrgyógyász felkeresése abban az esetben indokolt, ha a viszkető érzés napokig nem csökken, esetleg a duzzanatok, kiütések egyre nagyobbakká válnak.

A csalánkiütés

A csalánkiütés kicsi, viszkető pattanásokat, pörsenéseket eredményez a bőrfelületen, ami egy elég erős allergiás reakció bizonyos anyagokra.  A csalánkiütést legtöbbször pollenek belélegzése, vegyszerek használata, ételek elfogyasztása, esetleg szappan használata idézi elő, de magas láz kísérőtünete is lehet.

A pattanás

Az akné (pattanás) egy általános bőrprobléma, mely a felnőtteket, a tinédzsereket illetve a változókorban levő nőket egyaránt érinti. A hormonális egyensúly felborulásának hatására a pórusok faggyúval telítődnek, melyek gátolják a bőrlégzést  és ennek hatására kialakulnak a pattanások a bőrfelszínen. A pattanások mikor elkezdenek viszketni, biztosak lehetünk benne, hogy elfertőződött. Ezeket a gyulladt pattanásokat antibiotikummal, hormontartalmú készítményekkel igyekeznek kezelni.

Kiváltó okok

A viszkető kiütések kiváltó oka sokféle lehet, gyakori a helytelen szőrtelenítés (epilálás, borotválás, saját kezűleg végzett gyantázás) következtében, nem megfelelő kozmetikumok használatakor, bizonyos hatóanyagokra való allergiás reakciók esetében. A legfontosabb, hogy a kiváltó okot mielőbb fel kell fedezni, így hatékonyan csökkenthetőek vagy teljesen megszüntethetőek a a bőrfelszínen megjelenő viszkető tünetek.

Kezelésük

Amennyiben a viszkető érzés illetve a pattanások, pörsenések, kiütések napokig, hetekig fennállnak érdemes allergiatesztet csináltatni, hogy fény derüljön a kiváltó okokra. Mivel igen széles spektrumon mozognak az allergének, fontos, hogy kiderüljön pl., hogy fémallergia vagy mondjuk napérzékenység okozza a viszkető kiütéseket a bőrön.