Eme cikk megírását a hüvely környékén megjelenő bőrelváltozások mindennapokban való egyre gyakoribb előfordulása, az érintettek számának növekedése illetve a vaginális bőrproblémák helytelen kezelése okozta további súlyosbodás megelőzésének érdekében szélesebb körben való megismertetésére tett kísérlet inspirálta.

Nők esetében az intim területen megjelenő pattanások, kelések és duzzanatok igen gyakori jelenségek a külső szeméremajkakon, a szeméremdombon illetve a hüvely körüli részen, vagy akár a belső combokon. Ugyanúgy mint az arcon, a háton vagy akár a vállakon, megjelenhetnek fekete mitesszer, fehérfejű gríz vagy testszínű dudor formájában. Általában genny és esetleg szőrszál található a belsejükben, eltávolításukat lehetőleg bízzuk intimkozmetikusra, ezáltal elkerülhetjük az esetleges további gyulladásokat, felülfertőzéseket, súlyosabb bőrtünetek kialakulását. A vaginális bőrelváltozások – mivel a vagina és környéke igen érzékeny terület – nagyon fájdalmassá és érzékennyé válhatnak az érintettek számára.

Manapság igen sokan érintettek ebben a témában, nők és férfiak egyaránt, de a nőknél gyakrabban találkozhatunk ezekkel a problémákkal mivel a nők pl. gyakrabban szőrtelenítenek, gyakrabban viselnek szűk ruhát, hormonális változásokonesnek át stb.

Tapasztalataim szerint ezek az elváltozások nem veszélyeztetik az egészséget és nem fertőzőek. Ennek ellenére nagyon fontos, hogy a megelőzésre fektessük a hangsúlyt, így könnyedén megkímélhetjük magunkat a kellemetlen tünetektől. A kifakadt grízek, pattanások, mitesszerek  4-6 napon belül meggyógyulnak és heg vagy egyéb másodlagos bőrelváltozás nélkül elmúlnak. Amennyiben éri őket külső mechanikai hatás (kaparás, vakarás, nyomkodás) a gyógyulási folyamat 10 vagy annál több napot vesz igénybe és a bőrelváltozások állapota súlyosabbá válhat. Ekkor indokolt lehet bőrgyógyász felkeresése, de egy képzett kozmetikus szakember szintén segíthet felismerni pl. hogy vaginális szemölcsről van-e szó.

A női nemi szerveken megjelenő dudorok, duzzanatok, pattanások, gyulladások kialakulásának okai  hasonlóak a test egyéb részein – akár az arcon – megjelenő bőrproblémákkal.

Helytelen szőrtelenítés. A borotválás és az epilálás a leggyakoribb oka a benőtt szőrök megjelenésének. A vaginán – a láb és a hónalj mellett – a leggyakrabban  fordulnak elő ezek a bőrproblémák, mivel sokan nem tudják maguknak leborotválni vagy epilálni helyesen az intim területet és ez begyulladt szőrtüszőkhöz, benőtt szőrökhöz, duzzanatok, dudorok kialakulásához vezet.

Megoldás: Inkább térj át a gyantáztatásra, így nem lesz problémád az intim területed szőrtelenítésével! A helyesen végzett gyantázás, a képzett intimkozmetikus, a higiénikus környezet és a higiénikus gyantázási módszer a garancia arra, hogy tökéletesen csupasz és egyenletesen szőrtelenített lesz, puha és finom felületű lesz a végeredmény!

Káros testápoló szerek és helytelen használatuk. Sok szépségápolási termék tartalmaz kőolajszármazékokat, ezek általában olyan szerek, melyek zsírfényt hagynak a bőrön vagy a bőr tapintása síkossá válik. Használatukkal a pórusok eltömődnek, majd a szőrtüszők begyulladnak és gennyes pattanások, grízek alakulnak ki a szeméremdombon vagy a hüvelyi részen.

Megoldás: Vásásrláskor igyekezzünk olyan kozmetikumokat, szépségápolási termékeket választani melyek mentesek a kőolajszármazékokat tartalmazó összetevőktől! Melyek ezek a káros kőolajszármazékok? Nézzük!

A kozmetikumokban lévő kőolajszámazékok listája

– petrolatum (vaseline)

– petrol wax

– ozokerit

– ceresin

– mineral oil

– paraffinum liquidum vagy paraffin oil

– cera microcristallina

– microcristallina wax (műviasz)

Izzadás. Az izzadáságban lévő baktériumok is beindíthatják a gyulladásokat a bőrben. Az izzadás alapvetően jó dolog, mivel részt vesz a méregtelenítés folyamatában, de pl. edzés után, megizzadva mindenképpen le kell zuhanyozni, így a bőr szabadon lélegezhet, a pórusok eltömődése megszűnik.

Megoldás: Fokozottabban figyelj a higiéniára, és intenzívebben ügyelj az intim terület tisztán tartására!

Hormonális változások. Menstruáció esetén vagy a klimax  alatt is gyakrabban jelennek meg a fent említett bőrproblémák.  Biztos sokan tapasztalták már, hogy menstruáció előtt pl. sokkal pattanásosabb az arcuk, de ez ugyanúgy érvényes az intim területre is. Hormonális változás idején a faggyúmirirgyek működése aktívabb ezért gyakrabban fedezhetőek fel a a faggyúval telített pattanások, dudorok, duzzanatok jelenléte a bőrön.

Tisztítószerek. Legyen szó mosószerek, öblítők, szappanok stb.  összetevői irritálhatják a bőrt, és ez természetesen a nemi szerveken a leglátványosabbak.

Megoldás: Érdemes részt venni egy átfogó allergiavizsgálaton, így lehetséges, hogy választ kapunk az irritáló tényező mibenlétére és pontosabb képet kapunk a szervezetünk reakcióiról.

Szűk ruha viselése. A szűk ruhadarabok mint pl. a cicanadrág, szoros alsónemű, harisnya stb. mozgás közben dörzsölheti a bőrt, tehát  folyamatos irritációnak ven kitéve az intim terület legfőképpen a hajlatokban. Kiütések megjelenése mellett, a pörsenések kialakulása is igen gyakori a belső combokon és a hajlatokban.

Megoldás: Szőrtelenítést követően ne vegyünk fel szűk ruhadarabokat, inkább a laza és kényelmesebb ruházatot részesítsük előnybe!

Mindezen bőrproblémák (pattanások, duzzanatok, dudorok, grízek, mitesszerek)kezelésében segítséget tudunk nyújtani szakképzett intimkozmetikusaink által!

 Hívj Minket bizalommal!

Kedvenc Kozmetikusom – 06/30 999 10 44