A pattanások jelenléte nemcsak a tinédzserkort, hanem a felnőttkort is kísérheti. Nyilván felmerülnek kérdések mindenkiben, hogy miért is van ez így, hogyan kellene kezelni, eltüntetni esetleg megelőzni az újabb pattanások kialakulását. Íme néhány gyakori kérdés a pattanások (aknék) jelenségével kapcsolatban!

Lassan 30 éves leszek. Miért vannak még  mindig pattanásaim?

A felnőttkori pattanások kialakulásának okai megegyeznek a tinédzserkori pattanások kialakulását befolyásoló tényezőkkel, a faggyúmirigyek bőrfelszínre ürített váladékával (faggyú) és a baktériumokkal, a hormonális változásokkal (terhesség, menstruáció), a fokozott stresszhatásokkal, ezek mind fokozzák a faggyútermelést nemcsak az arcon, gondoljunk csak az izzadságra. Amennyiben a szülők zsíros bőrrel rendelkeznek valószínűleg az utódoknak is szeborreás bőrük lesz, tehát a hajlam öröklődik. Általában a legtöbb ember esetében 40-es éveikben jelentősen csökken a pattanások mennyisége.

Mosom az arcom rendszeresen, de fekete mitesszerek vannak rajta. Miért?

Az arcmosás nem távolítja el a miteszereket és a pattanásokat sem, az arcmosás a felületi szennyeződéseket távolítja el a bőrfelszínről. Azért látszik feketének a mitesszer, mert a faggyú reakcióba lép a levegővel és ekkor a fehér faggyú fekete színűvé válik. A pórus eltömődik részlegesen, ez a mitesszer, a teljesen eltömődő pórus a gríz. Naponta kétszer, reggel és este, langyos vízzel és arctisztító segítségével töröld át az arcod, extrém esetben napközben is áttörölheted, így kevésbé fog fényleni.

A fogamzásgátló tabletta előhozza vagy eltünteti a pattanásokat?

Vannak nők, akiknél segíti a faggyútermelés szabályozását, tehát a bőr kevésbé lesz zsíros tapintású, ezáltal kevesebb lesz a  pattanás is, mivel a fogamzásgátló tabletta szabályozza az androgén hormon termelését a szervezetben. Ennek ellenére nem minden pattanás kialakulásáért a magas androgén hormon szint a felelős! A nem megfelelő higiénia, a külvilágból érkező baktériumok felgyülemlése a bőrön ugyanúgy okozhatja a pattanások megjelenését.

A smink használata okozhat pattanásokat?

Igen, ez tény. Bármi, amit az arcodra raksz eltömíti a pórusokat, így pattanások megjelenését okozza a bőrön. Törekedni kell arra, hogy olajmentes sminkszereket vásárolj, használj UV-filtert tartalmazó kozmetikumokat, sminkalapanyagokat. A por alapú sminkszerek használata zsíros bőr esetén célszerűbb, mint a krémes állagúak.

Nagyon stresszes a munkám, ettől több lesz a pattanásom?

A stressz nem tartozik a fő kiváltó okok közé, a pattanás kialakulásának esetében. A pattanás megjelenése inkább pszichés okok miatt emelheti a stresszszintet, a látvány idegesítő, zavaró, szorongáskeltő lehet. Természetesen akadnak olyanok, akiknél a stressz rontja a pattanások állapotát, de igyekezz ilyen esetben mine többet “kikapcsolni”, már amennyire lehetséges.

A csokoládéfogyasztás okozhat pattanásokat?

Egyelőre nincs semmiféle tudományos bizonyíték, kizárólag feltételezések léteznek azzal kapcsolatban, hogy a csokoládé, a cukor, különféle magvak vagy a zsíros ételek fogyasztása pattanásokat okozna a bőrön. Ellenben megfigyelhető, hogy bizonyos ételek kiváltanak reakciókat a bőrből, legyen szó akár pattanásról, akár kiütésről stb. Az érzékenység egyénenként változik. A cukros és zsíros ételek túlzott fogyasztása az egészségi állapot jelentős romlásához vezet, mely akár cukorbetegséghez vagy akár szívproblémákhoz is vezethet. Csokoládéfogyasztáskor inkább válaszd az étcsokit vagy a magasabb kakaótartalmú termékeket.

Örökre pattanásos maradok?

Legkésőbb a klimax végeztével megszűnnek a pattanások, de a pattanásoktól való végleges megszabadulás gyakoribb a 40-es éveik közepén járó nők esetében.  Addig is, szerencsére nagyon sok kezelési lehetőség áll rendelkezésre. Mindenkinek a saját bőrtípusát kell figyelembe venni és idomul a bőre egyéni adottságaihoz. Érdemes kozmetikus által végzett tisztító kezelésen részt venni 4-6 hetente, így folyamatosan tisztán lehet tartani a bőrt, a rendszeres arctisztítás pedig ápolt, esztétikus látványt nyújtó és tiszta bőrt eredményez hosszútávon.

Hogyan előzzem meg a pattanások kialakulását?

A legfontosabb, figyelj rá, hogy ne taperold az arcod, ne vakard, ne kapard, ne támaszkodj az álladon stb. Amikor hozzáérsz a bőrödhöz piszkos kézzel (ugye nem minden tárgy után mosol kezet amihez hozzáérsz), ezzel a mozdulattal zsír juttatsz a bőrfelszínre, ami irritálja a bőrt és ez kiváló terep a baktériumok számára, hogy gyorsan felgyűljenek és így gyorsan kialakuljanak a pattanások. Fontos még, hogy ne használj a hajadra sem olajtartalmú termékeket, kizárólag a hajvégekre, mert könnyedén hozzáérhet az arcbőrödhöz és észrevétlenöl eltömítheti a pórusaidat. Moss hajat legalább 3 naponta, mivel a hajadon megtapadó piszok és zsír is, ahogy hozzáér, irritálhatja a bőrt!

Amennyiben felmerül Benned még kérdés a pattanások kialakulásával kapcsolatban, hívj Minket bizalommal!

Kedvenc Kozmetikusom – 06/30 999 10 44