Minden ember testfelszínét szőr borítja, mely a magzati korban selymes és puha állagú, de a születést követően elhullik és helyette kialakul a korai testszőrzet. Az élet kezdeti szakaszában a haj, a szemöldök és a szempilla alakul ki. A nemi éréssel párhuzamosan megjelenik a fanszőrzet és a hónaljszőrzet. Sokan nem is gondolnák, hogy a szőrnövekedésnek jelentős szerepe van az érzékelésben, a a bőr védelemében és a testhőmérséklet szabályozásában. Az emberi szőrzet valójában az egész testet ellepheti, kivéve a tenyereket, a talpakat, az ujjak belső felületét illetve a körmöket.

Legfőképp az életkor előrehaladtával illetve az egészség romlása kapcsán a szőr színe is, sűrűsége is megváltozhat (kopaszodás, őszülés, orr- vagy fülszőrzet megerősődése, egyéb szőrnövési rendellenességek). Az egyén adott szőrsűrűsége, hossza, színe, növekedési jellemzője örökletesen meghatározott, de egyénenként eltérő. 

Az ember, ugyanúgy mint az emlősök vedlik, azaz elhullajtja a testszőrzetét, az elöregedett testszőrök helyett, új szálak nőnek. Normál esetben ez egy egyenletes intenzitással járó folyamat, a testszőrzet genetikailag meghatározott élettartama játszik benne szerepet. A szempillák általában legkésőbb 3-5 hónap után kihullanak, míg a hajszálak általában 2-4 év után.

Nézzük milyen hatások fokozhatják a szőrnövekedést!

Androgén hormonok

Az androgén hormonok túltermelődése a szervezetben az ún. hirsutizmushoz vezet, mely fokozott szőrnövekedéssel jár. Ez a fajta szőrnövekedés jellemzően férfias jellegű, tehát a szőrszálak főleg a szakáll, a bajusz, a köldök alatti rész, mellkas stb. kezdenek el megerősödni.

Hipertrichózis

Ebben az esetben a szőrszálak mennyisége és hossza növekszik meg, jellemzően az arcon, a hason és a karon. Leggyakrabban hormon tartalmú gyógyszerek szedése, epilepszia elleni gyógyszerek illetve petefészekciszta, inzulinrezisztencia, májbetegség , speciális anyagcsere megbetegedések okozzák.

Stressz

A folyamatos stressz hosszabb távon külső és belső tüneteket egyaránt produkálhat. A gyakori tünetek közt találjuk a menstruációs zavart, izzadékonyságot, aknék, pattanások megjelenését emellett a hormonegyensúly felborulását, ami a nőknél a fokozott szőrnövekedéshez is vezethet.

Policisztás ovárium szindróma

A fokozott szőrnövekedés nem betegség, hanem tünet, mely gyakran a nők esetében a policisztás ovárium szindróma kísérője. Ebben az esetben a petefészkek és mellékvesék is a normálisnál nagyobb mennyiségű androgén hormonokat termelnek.

A fokozott szőrnövekedést ritkább esetben okozhatja petefészek daganat, mellékvesetumor, agyalapi mirigy daganatai, Cushing-szindróma illetve szteroidok szedése.