A hidegebb, szelesebb idő beköszöntével a kiszáradt ajkak problémája egyre több mindenkit érint. A legkézenfekvőbb megoldás ajakápoló, ajakbalzsam segítségével hidratálni az ajkakat, de sokszor nem igazán hatákonyak ezek a kozmetikai készítmények, mivel ahogy használatuk abbamarad, az ajkak továbbra is szárazak, érdes tapintásúak. A kiszáradt ajkak hátterében több kiváltó ok is állhat, a leggyakoribbak a kevés szénsavmentes víz fogyasztása, allergia, bizonyos gyógyszerek tartós szedése, nem megfelelő kozmetikumok használata stb.

Hasznos tippek a kiszáradt ajkak megelőzésére

–  1,5 – 2 liter szénsavmentes vizet igyál meg naponta

– kerüld az ajkak harapdálását

– ne kapargasd le a kiszáradt bőrdarabkákat  az ajkadról

– hideg, szeles időben ne nyalogasd az ajkaidat

– minden évszakban tegyél az ajkaidra fényvédőt tartalmazó ajakápolót

– kerüld a túlzottan mentolos fogkrémek és szájöblítők használatát

Hozd helyre cserepessé vált ajkaidat!

Radírozás. Ajakradírt a legtöbb drogériában könnyedén be tudsz szerezni, de ha inkább otthoni megoldásra vágysz akkor néhány csepp olívaolaj és kristálycukor keverékével könnyedén leradírozhatod az ajkaidat. Tegyél a középső- és a mutatóujjadra egy keveset a keverékből és körkörös mozdulatokkal menj végig az ajkaidon, egy puha törölközővel töröld le, ezt ismételd meg 3-5 alkalommal egy héten belül, majd ezután tapasztalni fogod, hogy az ajkaid puha tapintatúvá válnak.

Összetevők. Fontos, hogy jó minőségű ajakápolót használj, ezért mindig alaposan nézzük meg az összetevőket! Kerüld az illatosított, ízesített, alkoholt, fenolt és kámfort tartalmazó készítményeket, inkább ápoló összetevőkben gazdag ajakbalzsamokat használj, mint pl. lanolin, sheavaj, méhviasz stb.

Mézes ajakápoló. A Mézes receptek otthonra című bejegyzésben megtalálod a receptet. A mézben lévő hatóanyagok rendkívül jól táplálják a kiszáradt, cserepes ajkakat.