Sokan sokféleképpen próbálják eltávolítani a szőrt magukról, otthoni körülmények közt, de fontos, hogy tisztába legyünk ennek veszélyeivel és esetleges következményeivel. A szőrtelenítést nem véletlenül tanítják iskolában, a megfelelő szőrtelenítés szabályait, fogásait és módszereit elsajátító kozmetikus szakember segítségével történő szőrtelenítés merőben eltér az otthon, nem hozzáértő módon történő gyantázástól (tisztelet a kivételnek).

Látszólag könnyűnek tűnik, csak felkenjük a gyantát szőrnövéssel megegyező irányba és lerántjuk akár papírral, akár kézzel. A gyantapapírral való gyantázás a szokványosabb az otthon végzett gyantázás esetében, mivel ez kevésbé tűnik “macerásnak”, de veszélyekkel és kellemetlen mellékhatásokkal is járhat. Akinek érzékeny a bőre vagy élete első szőrtelenítésére készül, nem árt ha tisztába van a nem várt mellékhatásokkal.

 Fájdalom

Amennyiben nincs még tapasztalatod a gyantázást illetően, igyekezz minél óvatosabb lenni és minél alaposabban tájékozódni mielőtt nekiállsz a szőrtelenítésnek! Az érzékeny bőrt nagyon megviselheti a patronos gyantával végzett szőrtelenítés, mivel ez a fajta gyanta (a boltban kapható verzió és a professzionális gyanták közül is néhány) nagyon hozzátapad a bőrhöz, így könnyedén véraláfutásokat lehet vele okozni. Problémás lehet a nem megfelelő minőségű gyantapapír is, általában ezzel az a probléma, hogy nem tapad eléggé hozzá a gyanta. A tapadás erőssége a gyantapapír anyagától függ. Szerencsésebb esetben csak a hám felső része válik le, de ha óvatosak vagyunk és odafigyelve történik a gyantázás, mindez elkerülhető.

Allergiás reakció

Előfordulhat az érzékeny bőrű egyéneknél és az arra szenzitívebben reagálóknál, hogy allergiás reakció lép fel. Piros pöttyök, pirosas duzzanatok, apró hólyagok jelenhetnek meg, ezért érdemes előbb tesztelni az adott terméket, mielőtt használjuk.  Tegyünk egy kevés gyantát egy kevésbé szembetűnő testfelületre és tépjük le a gyantapapírral majd várjunk 24 órát, majd vizsgáljuk meg, hogy felfedezhető-e az allergia bármilyen tünete. Első alkalommal gyantázók figyelmébe különösen ajánlott!

Fertőzésveszély

A gyantázás során eltávolítjuk a bőr elszarusodott hámrétegének egy részét, ezért fontos, hogy megtegyük a megfelelő óvintézkedéseket a fertőzések elkerülése végett. A hámréteg kicsiny részének eltávolítása csökkenti a bőr ellenálló képességét ezért nagyon fontos, hogy fertőtlenítsük a bőrt gyantázás után, tiszta kézzel végezzük a gyantázást, egyszer használatos gyantát és gyantapapírt használjunk. A többször felhasznált gyanta vagy gyantapapír a baktériumok bőrrel való folyamatos érintkezését okozzák. A fertőzés jelei a következők: erősen piros bőr, viszketés, váladékozás, duzzanat.

Szőrbenövések

A szőrbenövés nem túl szép látvány és igen sokan szenvednek is ettől a jelenségtől, mely általában a nem megfelelő szőrtelenítés következménye. A következő cikkben többet tudhatsz meg a szőrbenövés okáról és a kezelés lehetőségeiről!

Szőrtelenítés – Hogyan előzhető meg a szőrbenövés?

TIPP: Inkább bízd a szőrtelenítést kozmetikus szakemberre, így elkerülheted az esetleges kellemetlen mellékhatásokat!

Ha bármilyen kérdésed van a szőrtelenítést, gyantázást illetően hívd a 06/30 999 10 44-es számot! Segítünk! Hívj Minket bizalommal!