Az olajfa (olea europaea), jellemzően mediterrán ősi kultúrnövény, csonthéjas termése az olajbogyó, ebből állítják elő az olívaolajat. Az olívaolaj zöldessárga színű, kellemes állagú, édeskés ízű folyadék, a mediterrán konyha alapvető hozzávalója.  Az élelmiszeripari felhasználása mellett az olívaolaj alkalmazása széles palettán mozog. Régen gyógyszerek alapanyagaként, világításra (olajlámpa), bőrápolásra, szappankészítésre stb. használták, ma már a bőrre és a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai egyre szélesebb körben is ismertté válnak. 

Az olívaolaj nagyon sok természetes antioxidánst tartalmaz, A-, E-, D- vitamint és béta-karotint. A szervezet számára létfontosságú telítetlen zsírsavak, linolsav, linolénsav és arachidonsav is megtalálható benne.  A zöld színű olívaolaj finomabb, mint a sárga színű. Az olívabogyó maradékból további vegyi úton történő olajkinyerési eljárással készül, az ún. sansa olaj, mely 1%-ban tartalmaz extra szűz olívaolajat, melynek élettani hatása nem ismert. Ezzel szemben az extra szűz olívaolaj az olajbogyó első sajtolásának eredménye, mely mentes mindenfajta vegyi eljárástól, ezáltal a természetes íze megmarad. Az extra szűz olívaolaj tartalma 100%.

Az olívaolaj szervezetre gyakorolt jótékony hatásai közt találjuk az izomsejt-erősítő, a gyomorsavcsökkentő, a kalcium beépülését elősegítő, a szem, haj és a bőr egészségét megőrző, a koleszterinszintet csökkentő, értágító, ezáltal vérnyomáscsökkentő hatást. Remekül használható a terhességi striák, csíkok megjelenésének megelőzésére, száraz bőr kezelésére, székrekedés ellen vagy akár gyomorpanaszok enyhítésére.

Az olívaolaj bőrre gyakorolt jótékony hatásai

– gazdag E-vitamin tartalma miatt regeneráló, ránctalanító hatású,

– gazdag antioxidáns tartalma miatt sejtregeneráló, öregedésgátló hatású

– nyugtató hatású, a bőr felszínét puhává és simává teszi

– növeli a bőr immunitását

– nyúzott, megviselt bőr esetén látványos regeneráló hatású

– heg- és sebgyógyító hatású

Olívaolajjal készült kozmetikumok

Száraz bőr esetén válasszunk olívaolajban gazdag szappant, mely intenzíven táplálja és hidratálja a bőrt. A bőr felszíne selymessé válik majd, a fiatalos bőr hosszútávon való megőrzéséhez nagyban hozzájárulhat. Érdemes még száraz bőr esetén az olívaolaj tartalmat kecsketejjel kombinálni.

Hajhullás megelőzésére szintén használhatunk olívaolajat. A hajtövek regenerálásénak céljából kend be a hajas fejbőrt olívaolajjal, majd masszírozd be gyengéden, ezután hagyd hatni éjszaka, majd felkeléskor mosd le. A fényes és hidratált haj elérésének érdekében 1 tojás fehárját, 2 evőkanál citromlevet és 1 evőkanál olívaolajat keverj össze és hagyd hatni 10 percig majd ezután alaposan mosd ki a hajadból! Hajvégápolás céljából, kend be a hajvégeket és hagyd a hajon 20 percig törülközőbe csavarva.

A kéz ápolására az olívaolajat, a mézet és a citromlevet ugyanakkorra mennyiségben adagolva keverd össze és kend be a kezed vele akár minden nap és mindenképp hűtőben tárold!

Töredezett, szétváló körmök erősítésére érdemes esténként 3:1 olívaolaj-citromlé keverékbe beéztatni körmeidet, majd törülközővel betakarni és minél tovébb így hagyni akár reggelig is. Rendszeres alkalmazással a körmeid fényesek, erősek és ellenállóak lesznek.

Testradírozás esetében az olívaolajba rakj nagy szemű himalájai kristálysót, majd kend be vele a tested körkörös mozdulatokkal, Kiváló bőrpuhító, bőrápoló és igen olcsón előállítható.

Olívaolajjal készült  gyógyírek

Gyomorégés, gyomorrontás esetén éhgyomorra igyál meg egy evőkanál olívaoljat, ezáltal serkented az emésztést és a szervezeted is megkönnyebbül.

Fülfájás orvoslására 5 csepp levendulaolajat csepegtess egy olívaolajba mártott vattára, majd tedd rá a külső fül fájdalmas részére.

Székrekedés ellen keverj össze egy teáskanál olívaolajat és kevés citromlevet, majd idd meg éhgyomorra.

Koleszterinszint csökkentése érdekében fogyassz minél több olívaolajat, salátákhoz, öntetekhez, esetleg használj a főzéshez, sütéshez is olívaolajat, így az olívaolajban lévő telítetlen zsírsavak képesek a koleszterin szintjét jelentősen csökkenteni.