A kozmetikai készítmények többségéről rengeteg cikk születik, de az egyik legfontosabb összetevőről, a vízről kevés szó esik. Nézzük milyen szerepe van a bőrápolásban és mire használjuk a kozmetikai gyakorlatban!

Jég (szilárd víz)

– a bőr edzésére szolgál

– a bőrerek működésének javítására

Víz

– a meleg víz a bőr felpuhítására szolgál, borogatások készítésekor használjuk, a sminkeltávolítására is alkalmas

– a hideg víz hűsítő hatású, frissít, tonizál

Gőz

– az arc felpuhítáásra szolgál

– az arc bőrének tisztítását könnyíti meg

– a bőr ereit tágítja

A reklámokban gyakran hangoztatott pH 5.5 nem mindenki számára egyértelmű pontosan, hogy mit is jelent, íme egy kis segítség az értelmezéshez!

A kémhatás mérőszáma a pH. Ezáltal meghatározható, hogy az adott oldat milyen kémhatású.

0-7 pH savas kémhatás

7 pH semleges kémhatás

7-14 pH lúgos kémhatás

A savas kémhatás – frissítő, tonizáló, összehúzó, fertőtlenítő hatású

A lúgos kémhatás – tisztító, puhító hatású

Íme néhány kereskedelmi forgalomban kapható ásványvíz, ami alkalmazható a különbőzö bőrtípusok kezelésekor!

Szeborreás (zsíros) bőrre – Csopaki ásványvíz, Szegedi Anna ásványvíz, Parádi ásványvíz, Harkányi ásványvíz

Sápadt, fakó bőrre – Margitszigeti ásványvíz, Kékkúti ásványvíz

Érzékeny, de nem száraz bőrre – Salvus ásványvíz, Mohai Ágnes ásványvíz

Öregedő, de nem dehidratált bőrre – Borszéki ásványvíz, Juventus ásványvíz

Amint látjuk a víz felhasználása a kozmetikában igen széles palettán mozog, a külső felhasználás mellett a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás fontossága sem elhanyagolható!