A várandósság során a női szervezet jelentős hormonális változásokon megy keresztül, ez a hormonváltozás kihatással van a bőrre is. A terhességgel járó bőrtünetek általában átmeneti jellegűek, a szülést követően illetve a hormonális egyensúly visszaállásával elmúlnak.

A bőr pigmentációjának megváltozása

Az emelkedett ösztrogénszint miatt a bőr pigmentációja fokozódik. Sokszor tapasztalhatunk hiperpigmentációt a kismamák bőrfelszínén, jellemzően az arcon nagyobb foltok formájában, a hasfalon vékony csíkban, valamint meglévő hegek esetében alakul ki a testszínhez képest sötétebb bőrfelszín. A terhesség ideje alatt előforduló hiperpigmentáció egyik jellegzetes formája a melasma, más néven terhességi folt, mely leginkább az orron, az orcákon illetve az ajkakon vagy az ajkak körül esetleg a bajusz vonalában jelenhet meg. Színük napfény hatására sötétebbé válhat, ezért minden esetben gondoskodni kell a megfelelő fényvédelemről, 20-50 faktoros fényvédőt használva bőrtípustól függően.

Terhességi akné

Aknénak a faggyúmirigy körül kialakult gennyes gyulladást nevezzük. A terhesség során sokan panaszkodnak az arcon megjelenő pattanásokról. Az aknék, pattanások megjelenéséért a fokozott faggyútermelés a felelős, a várandósság során súlyosabb formában jelentkezhetnek. Fontos, hogy fordítsunk elegendő időt az arcápolásra terhesség idején is. A kozmetikus által végzett tisztító arckezelés fontos, így könnyedén megszabadulhatunk a zavaró pattanásoktól és aknéktól az arcbőrön. Otthoni körülmények közt törekedjünk a napi kétszeri, azaz reggeli és esti arclemosásra illetve lehetőség szerint használjunk illat- és színezékmentes kozmetikai készítményeket. Amennyiben a tünetek súlyosbodnának kérjük kozmetikus vagy bőrgyógyász segítségét!

Anyajegyek, májfoltok nagyobbodása

A terhesség előrehaladtával a meglévő anyajegyek, májfoltok mérete, alakja változhat, de az átalakulástól nem kell tartani, a szülést követően minden visszaáll a régi állapotába.

Terhességi hiperhidratált bőr

Hiperhidratált bőrről abban az esetben beszélünk, amikor a bőr sejtjeinek víztartalma magasabb a normálisnál, ekkor a bőr tapintása nagyon feszes és színe leginkább pirosas.

Fokozott szőrnövekedés

A terhesség során a hormonváltozás hatására a pattanások kialakulása mellett az egyik legkellemetlenebb tünet a fokozott szőrnövekedés, mely szintén a szülést követően ismét normalizálódik. Értendő ez azokon a testfelületeken, melyeken a teherbeesés előtt szabad szemmel nem látható szőrszálak vagy csak pihék voltak.