Bőrünk a hideg idő beköszöntével szárazzá, érzékennyé válhat, majd hámlani kezd, ezért elengedhetetlen a megfelelő napi bőrápolás, hidratálás. A szárazságot a bőr alsóbb rétegében az ún. szarurétegben kialakuló vízhiány okozza, ugyanis bőrünk az ilyen esetekben képtelen visszapótolni az elveszített vízmennyiséget, ezáltal száraz, húzódó, érzést tapasztalhatunk. A nem megfelelően hidratált bőr felülete hámlani kezd, mely viszkető érzéssel párosulhat, ezáltal a bőr felső rétege leválik és durva tapintatúvá válhat. Az bőr külső megjelenésén és belső állapotán jelentősen javíthatunk egy kis odafigyeléssel és némi bőrápolással.

A dehidratált (száraz) bőr kialakulásának okai

Túlzásba vitt fürdés. A melegvíz jelentősen kiszáríthatja bőrünket, ezért kerüljük a forró vizes kádban való órákig tartó fürdést illetve használjunk kőolajszármazékoktól mentes tisztálkodószereket.

Bőrradír gyakori használata. A radírozó hatású készítmények gyakori használata szintén erőteljesen kiszárítja bőrünket, ezért a heti egyszeri használat bőségesen elegendő.

Gyakori szolárium használat. A szoláriumban a mesterséges UV-sugarak ugyanolyan hatással vannak a bőrre, mint napozáskor, ezért figyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba és használjunk fényvédőket, így a bőrszárazság mellett az egyéb bőrkárosodásokat is elkerülhetjük.

Antibiotikumok, kevés vitamin bevitel. Bizonyos gyógyszerek szedésekor gyakori mellékhatásként a bőr kiszáradhat, de általában ahogy a szervezet regenerálódik a bőr is visszanyeri természetes hidratáltságát. Egászságes táplálkozással sokat tehetünk bőrünk egészségének megőrzése érdekében. Elengedhetetlen, hogy megigyunk napi 1,5-2 liternyi vizet, ezzel is elősegítve a bőr hidratálódását, emellett A-,D-,C-,E- és K-vitaminból fogyasszunk minél többet.

A bőrszárazság tünetei

– húzódó, száraz, érzékeny tapintatú bőr

– súlyosabb esetben pikkelyes vagy lemezes hámlás

– szélsőséges esetben ekcéma kialakulása

A száraz bőrfelület kezelése a kozmetikában

A bőrszárazság kialakulását a legegyszerűbb megelőzni, így érdemes kozmetikushoz fordulni és tájékozódni a bőrtápláló arckezelések, ultrahangos arckezelések, hidratáló pakolások, tápláló arcmaszkok nyújtotta lehetőségekről. Az egyik leghatékonyabb egyben tápláló és hidratáló kezelés az ultrahangos arckezelés, egy  ultrahanggal végzett kozmetikai arckezelés, melynek lényege, hogy a bőr mélyebb rétegeibe tehát az irhába és a bőraljába, zsírban és vízben oldódó hatóanyagokat jutassunk be. Ultrahangos kozmetikai arckezelés során a bőr letisztítása majd a felső hámréteg leradírozása után hatóanyagot tartalmazó krémeket vagy szérumokat juttatunk a bőrbe, ezekkel tápláljuk a bőrt és a hatás akár 1-2 hétig is érezhető.

A száraz bőr kezelése a mindennapok során

Sokan a hidegebb, szelesebb napokon a magasabb zsírtartalmú, olajos krémeket, hidratálókat használják a bőrszárazság tüneteinek megszüntetésére, azonban nem árt tudni, hogy nem minden esetben célszerű zsírosabb összetételű kozmetikai készítményeket használni, mivel sok esetben ezek a termékek kőolajszármazékokat tartalmaznak, melyek ugyan bőrpuhító hatásúak, ezért javítják a bőr látszólagos állapotát, de kis idő elteltével a használat során észrevehető, hogy a bőr valódi állapotát roncsolják. A kőolajszármazékokat tartalmazó kozmetikai készítmények felvitele a bőrre pattanások kialakulásához, a bőr pórusainak eltömődéséhez, majd gyulladásához vezet és emellett zsíros tapintású bőr alakul ki tartós használatuk során. Fontos, hogy alaposan nézzük meg milyen összetevőket tartalmaznak az általunk kiválasztott kozmetikai termékek, így elkerülhetjük a fent említett bőrproblémák kialakulását.

 Száraz, durva tapintású, érzékeny a bőröd?

 Jelentkezz be ultrahangos bőrtápláló arckezelésre

Kedvenc Kozmetikusomhoz!

 Bejelentkezés – 06/30 999 10 44