A mellkason megjelenő pattanások az egyik leggyakoribb probléma a nők körében. A pattanások kialakulását számos tényező generálhatja. A pattanások jelentkezhetnek mitesszerek vagy gennyes, gyulladt pattanások valamint göbök formájában.

Kialakulásukat befolyásoló tényezők

–  gyógyszerek

– emésztési problémák

– a vesék nem megfelelő működése

– a máj funkciós zavara

– hormonális problémák

– nem megfelelő higiéniás körülmények

Emésztési problémák következtében kialakult pattanások

A bevitt tápanyagot a szervezet lebontja és raktározza, ezzel biztosítva a megfelelő működését. Az emésztőrendszer okozta bőrproblémákat két fő csoportra bonthatjuk, külső illetve belső okokra. A külső okok a bevitt tápanyag minőségében, élvezeti cikkek (alkohol, drog) túlzott fogyasztásában határozhatóak meg. Míg a belső okok az emésztőrendszer rendellenes működésében, gyulladásos folyamatokban keresendőek.

Tünetei: sápadt bőr, gyulladt pattanások megjelenése, a bőr korai öregedése, tágult hajszálerek megjelenése, súlyosabb esetben rozácea kialakulása.

A vesék nem megfelelő működése

A máj mellett a vesék azok a szervek, melyek a szervezetbe bekerülő méreganyagokat kiválasztják a vérből. Amennyiben a vesék nem funkcionálnak megfelelően, a vérben a toxinok, más néven a méreganyagok felhalmozódnak. Ennek következtében bőrünk megviseltté válik, a faggyútermelés fokozódik, mely pattanások, aknék kialakulásához vezethet.

A máj funkciós zavara

A pattanások kialakulását befolyásoló másik tényező a máj nem megfelelő működése. A máj az emberi szervezet legfontosabb méregtelenítő szerve a vesék mellett. A máj rendellenes működése számos egészségügyi probléma kialakulását eredményezheti, köztük a bőrön jelentkező elváltozások is utalhatnak a máj rendellenes működésére. Az arcbőr a máj elégtelen működése során sápadttá, fakóvá válik, a testfelületen pigmentfoltok jelennek meg.

Hormonális probléma következtében kialakult pattanások

Átmeneti hormonzavar hatására alakulnak ki. A hormonok kis mennyiségben vannak jelen az emberi szervezetben, azonban számos, a szervezet számára nélkülözhetetlen folyamatban fejtik ki hatásukat. Stresszhelyzetekben a hormonháztartásunk felborulhat, mely sok kellemetlenséget okozhat, többek közt pattanások kialakulását is eredményezheti. Pattanások a mellkason leginkább a pubertáskorban, a várandósság során illetve menstruáció idején jelentkezhetnek, tehát akkor, amikor szervezetünk hormonális működése eltér a normálistól.