A körömvirág igen sokoldalú gyógynövény, mely a Földközi-tenger partvidékén és Észak-Afrikában őshonos.  A körömvirágot évszázadok óta hasznosítják az orvoslésban és a kozmetikai iparban egyaránt. A körömvirágban található hatóanyagok sok pozítív hatással vannak a bőrre és a szervezetre egyaránt, ezért felhasználása igen sokrétű. A hatóanyagok közt találjuk a flavonoidokat, karotinoidokat, illóolajokat stb., gyógyító hatását a modern orvostudomány is elismeri.

Milyen hatásai vannak a körömvirágnak?

– gyulladásgátló, gyulladáscsökkentő

– hámosító

– bőrregeneráló

– hidratáló

– nyugtató

– ránctalanító

– sebgyógyulást elősegítő

– immunerősítő

A körömvirág főzetét, illetve alkoholos vagy vizes kivonatát alkalmazzák gyógyítás esetén. Kenőcs formában is forgalmazzák, könnyedén beszerezhető a különböző drogériákban vagy gyógyszertárakban.

A legkedvezőbb szervezetre gyakorolt hatásai között említhetjük a gyomor- és bélregeneráló tulajdonságát illetve májproblémák vagy menstruációs panaszok kezelésére gyakorolt pozitív hatását. Szájöblögetők hatóanyagaként gyulladáscsökkentő hatása érvényesül. Egyes rákkal kapcsolatos kutatások szerint jótékony hatással van a rákszerű daganatok kezelésére is. Bőrrák esetén is igen jótékony hatású gyógynövény, melynek frissen préselt levét ajánlják a bőrön jelentkező daganatok kezelésére. A levet könnyedén elkészíthetjük otthoni körülmények közt gyömülcscentrifuga segítségével: a körömvirág levelét, szárát és virágát megmossuk, majd nedvesen beletesszük a centrifugába.

A körömvirág bőrre gyakorolt hatásai is kedvezőek: nyugtatja a gyulladt bőrfelületet, elősegíti a bőr hámosodását, az érdes, sebes bőrfelületet kiválóan gyógyítja, regenerálja. A száraz, kirepedezett bőrt hidratálja, a műtéti, esetleg nehezen gyógyuló sebek gyógyulását felgyorsítja. Aranyér, érgyulladás vagy visszeres panaszok enyhítésére is kiválóan alkalmazható. Egyaránt alkalmas pattanások, hegek, véraláfutások illetve a napozás okozta égő bőrfelület kezelésére.