A vírusos és bakteriális fertőzések terjedésének megelőzésében nagyon fontos szerepe van a rendszeres és alapos kézmosásnak. A koronavírus terjedésének idején egyre inkább fókuszba kerül az alapvető higiéniás szabályok betartása, melyekre a WHO, az UNICEF, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és sok más szervezet nap mint ma felhívja a figyelmet!

Nagyon fontos, hogy tisztába legyünk a helyes kézmosás menetével és gyermekeinket is megtanítsuk a kéz tisztán tartásának szabályaira!

Mikor kell kezet mosni?

  • étkezés előtt, mielőtt az ételt elfogyasztjuk
  • mosdó használata előtt és után
  • amennyiben láthatóan piszkos a kéz
  • tömegközlekedési eszközök használata után
  • nyers hússal való érintkezés után
  • gyerekek a kinti tevékenységek után
  • légzőszervi fertőzések (pl. nátha, influenza) esetén
  • kórházba érkezés előtt és után
  • emberekkel teli helyek elhagyása után, hazaérkezéskor

Mit használjunk kézmosáskor?

A leghatékonyabb módja a kézmosásnak ha szappant és vizet használsz, így tudod a legnagyobb mértékben csökkenteni a kórokozók számát a kezeden. Amennyiben nincs se víz, se szappan a közeledben marad a legalább 60%-os alkoholt tartalmazó kézi fertőtlenítő használata. Kevésbé hatékony megoldás, mint a szappannal történő kézmosás de jobb mint a semmi. 20-30 másodperc alatt – ennyi idő elteltével fejti ki hatását az alkoholos fertőtlenítő folyadék – oszlasd el a tenyereden, az ujjaid közt, végig az ujjakon az ujjak végéig.

A helyes kézmosás menete

  • a csap megnyitása után langyos vízzel megnedvesítjük a kezünket
  • elegendő mennyiségű szappant teszünk a tenyerünkbe
  • eloszlatjuk a szappant a tenyéren, majd a tenyér hátsó felén, az ujjak közt és az ujjak végén
  • ezután bő vízzel öblítsük le a kezünket
  • majd töröljük szárazra a kezünket papírtörlővel és ugyanezzel a papírtörlővel zárjuk el a csapot, így elkerülhetjük, hogy a kezünk újra beszennyeződjön!